Forum Oaza - miejsce spotkania i dialogu religii i kultur Strona Główna Oaza - miejsce spotkania i dialogu religii i kultur
Assalam alaykum!Pokój Wam!Ahlan wa sahlan!Czuj się jak u siebie!Marhaban!Witaj!Tu spotkasz ludzi różnych religii i kultur.Tu prawem jest pokój i szacunek.Tu zdobywamy wiedzę i dyskutujemy inteligentnie i otwarcie,nawet jeśli nasze poglądy są bardzo różne.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Desery :D
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Oaza - miejsce spotkania i dialogu religii i kultur Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Malak al-mawt
Advocatus diaboli - Inkwizytor
Advocatus diaboli - Inkwizytor



Dołączył: 27 Maj 2006
Posty: 294
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: z Ósmego Kręgu Piekieł

PostWysłany: Pon 22:43, 04 Lut 2008    Temat postu:

Pozwólcie, że przyłączę się do tej ożywionej po wakacjach wymiany przepisów.

Blok czekoladowy z herbatnikami

500g mleka w proszku
kostka margaryny (ja dałam "Kasię")
pół szklanki wody
6 łyżek kakao (może być ciemne lub jak ktoś woli z tych słodzonych - dla dzieci)
2 szklanki cukru
175 g herbatników

W wersji bogatszej Wink można dodać rodzynki i posiekane orzechy włoskie - ale nie trzeba

Sposób przyrządzania:

Mleko w proszku i przesiane kakao wymieszać. W garnuszku zagotować wodę z cukrem i margaryną. Po zagotowaniu należy wymieszać z mlekiem, następnie dodać pokruszone herbatniki i wymieszać masę (jeśli decydujemy się na bakalie to także mieszamy z mlekiem).Blachę keksówkę wyłożyć folią aluminiową. Powstałą masę przełożyć na blachę i poczekać aż wystygnie. Schłodzoną wstawić do lodówki na min. 12 godzin.

Przechowywać w lodówce (gdy jest w domu za ciepło)


SMACZNEGO!!!!

pycha słodycz, zajadali się wszyscy, których częstowałam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aisha
Poganiacz wielbłądów
Poganiacz wielbłądów



Dołączył: 29 Maj 2006
Posty: 130
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wawa

PostWysłany: Wto 14:10, 05 Lut 2008    Temat postu:

Malak, ale czy to się rzeczywiście zastygnie? Bo ja kiedyś robiłam coś takiego, właśnie ze skondensowanym mlekiem, ale nawet po 2 dniach w lodówce miało konsystencję półpłynnej mazi i jedyną opcją, żeby było bardziej ciałem stałym Wink było zamrozić to w zamrażalniku Sad. Ale może ja coś nie tak zrobiłam...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Malak al-mawt
Advocatus diaboli - Inkwizytor
Advocatus diaboli - Inkwizytor



Dołączył: 27 Maj 2006
Posty: 294
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: z Ósmego Kręgu Piekieł

PostWysłany: Wto 21:15, 05 Lut 2008    Temat postu:

Aisha, to ma być mleko w proszku a nie skondensowane Rolling Eyes

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aisha
Poganiacz wielbłądów
Poganiacz wielbłądów



Dołączył: 29 Maj 2006
Posty: 130
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wawa

PostWysłany: Pon 12:16, 25 Lut 2008    Temat postu:

Upss, no tak, sorry, nie doczytałam Wink. Gapa ze mnie Wink.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Oaza - miejsce spotkania i dialogu religii i kultur Strona Główna -> Kuchnia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin