Forum Oaza - miejsce spotkania i dialogu religii i kultur Strona Główna Oaza - miejsce spotkania i dialogu religii i kultur
Assalam alaykum!Pokój Wam!Ahlan wa sahlan!Czuj się jak u siebie!Marhaban!Witaj!Tu spotkasz ludzi różnych religii i kultur.Tu prawem jest pokój i szacunek.Tu zdobywamy wiedzę i dyskutujemy inteligentnie i otwarcie,nawet jeśli nasze poglądy są bardzo różne.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Sałatki z tuńczykiem

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Oaza - miejsce spotkania i dialogu religii i kultur Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Malak al-mawt
Advocatus diaboli - Inkwizytor
Advocatus diaboli - Inkwizytor



Dołączył: 27 Maj 2006
Posty: 294
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: z Ósmego Kręgu Piekieł

PostWysłany: Pią 8:30, 13 Lip 2007    Temat postu: Sałatki z tuńczykiem

Skoro jest tu sporo miłośników tuńczyka, zatem podaje wszystkie przepisy na sałatki z tuńczykiem jakie mam Very Happy

Sałatka z tuńczykiem I

Składniki:
150g ryżu
50g groszku zielonego
1cebula
główka zielonej sałaty
strąk żółtej papryki
250g mozarelli
puszka tuńczyka
50g czarnych oliwek
sok z ½ cytryny
pieprz świeżo mielony
sól

PRZYGOTOWANIE
Ryż ugotować w 300ml osolonej wody. Po 5min. gotowania dodać groszek, całość gotować jeszcze 10min. odcedzić, polać wodą i odsączyć. Cebule pokroić w cienkie krążki, sałatę porwać na kawałki. Paprykę pokroić w paseczki, mozarellę pokroić w kostkę. Tuńczyka odsączyć i rozdrobnić na kawałki. Ryż z groszkiem połączyć z pozostałymi składnikami. Z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu przygotować sos i polać sałatkę.

Sałatka z rybą

Składniki:
puszka tuńczyka (lub sardynek, szprotek)
po ćwierć główki kapusty włoskiej i czerwonej
duże winne jabłko
2 pomarańcze
zielenina
10 dag orzechów włoskich
SOS:
4łyżki oleju sałatkowego
sok z cytryny
łyżeczka musztardy
pieprz, sól

Przygotowanie:
Rybę osączyć i rozdrobnić. Kapustę poszatkować i posolić - odstawić na 10 min. jabłko pokroić w kostkę, pomarańczę na kawałki, posiekać orzechy. Zrobić sos z oleju, musztardy, soku z cytryny i przypraw. Wszystkie warzywa wymieszać z rybą i sosem, przybrać cząstkami pomarańczy, posypać zieleniną

Sałatka z tuńczyka II

Składniki:
2 puszki tuńczyka
strąk czerwonej papryki
banan, łyżka soku z cytryny
mały grejpfrut lub pół dużego
2 – 3 jaja na twardo
po ½ szklanki majonezu i jogurtu naturalnego, pieprz, sól

Przygotowanie:
Tuńczyka odcedzić i rozdrobnić, jaja pokroić w kostkę, paprykę w paseczki. Grejpfruta podzielić na cząsteczki. Pokrojonego na półplasterki banana skropić sokiem z cytryny. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Majonez połączyć z jogurtem, doprawić solą i pieprzem i polać sałatkę. Podawać na liściach sałaty.

Sałatka z tuńczyka III

Składniki:
2 puszki tuńczyka
szklanka kaszy kuskus
2 ogórki konserwowe
po pęczku szczypiorku, koperku, rzodkiewek
15dag sera gouda
po ½ szklanki majonezu i jogurtu naturalnego, pieprz, sól

Przygotowanie:
Kuskus zalać wrzątkiem i odstawić do całkowitego wchłonięcia wody. Tuńczyka odcedzić i rozdrobnić. Ser i ogórki pokroić w kostkę, rzodkiewki w półplasterki, szczypiorek posiekać. Składniki wymieszać, majonez połączyć z jogurtem, solą i pieprzem i polać sałatkę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
valkiria
Poganiacz wielbłądów
Poganiacz wielbłądów



Dołączył: 01 Cze 2006
Posty: 208
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Valhalla

PostWysłany: Pią 10:41, 13 Lip 2007    Temat postu:

Ooo, niech Ci Bogi w dzieciach wynagrodza, Malak! Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aisha
Poganiacz wielbłądów
Poganiacz wielbłądów



Dołączył: 29 Maj 2006
Posty: 130
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wawa

PostWysłany: Pią 10:55, 13 Lip 2007    Temat postu:

Hmm... mam wrażenie, że już to gdzieś kiedyś dawałam, najwyżej się powtórzę Wink. Dla miłośników tuńczyka banalnie prosta i pyszna:

Sałatka kuwejcka

Składniki
1 puszka tuńczyka (lepiej w sosie własnym, niż w oleju - mniej tłusty, i bez żadnych dodatków)
1 szklanka (lub torebka dla leniwych Wink) ugotowanego, lekko osolonego białego ryżu
1 puszka brzoskwiń pokrojonych w kostkę (może też być ananas)
ładne, duże rodzynki
majonez
sól, pieprz,
1 łyżeczka kardamonu

1) Tuńczyka wyjąć z puszki, pokoić lub rozciapać widelcem (zależnie, w jakim był stanie wyjściowym Wink), w misce wymieszać z ugotowanych ryżem i odsączonymi brzoskiwniami.
2) Rodzynki na chwilę namoczyć w wodzie (można w syropie z brzoskwiń), żeby trochę napęczniały, odsączyć, dodać do miski.
3) Dodać majonez (na oko i wedle upodobania, ja daje raczej sporo, ale nie tak, żeby to wszystko w nim pływało Wink).
4) Dodać przyprawy, dobrze wymieszać, odstawić na 0,5 godziny do lodówki, żeby się przegryzło.
5) Jak się ma, to można gotową sałatkę udekorować listkami świeżej mięty Wink, ale niekoniecznie oczywiście Wink.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
valkiria
Poganiacz wielbłądów
Poganiacz wielbłądów



Dołączył: 01 Cze 2006
Posty: 208
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Valhalla

PostWysłany: Sob 21:01, 14 Lip 2007    Temat postu:

O dzieki, dzieki, Wam obu dzieki prayer .
I jakby ktos znal jeszcze jakies fajne przepisy salatkowe z tunczykiem (czy jaka inna rybka Wink) to chetnie takie przepidy przygarne Very Happy .


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Fati
Turysta
Turysta



Dołączył: 18 Lis 2007
Posty: 38
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa/Tataouine

PostWysłany: Nie 22:12, 24 Lut 2008    Temat postu:

skladniki:
puszka tunczyka w sosie wlasnym
mala cebulka
galazka selera naciowego
majonez

tunczyka odsaczamy i wrzucamy do miseczki rozciapujemy widelcem
cebulke kroimy drobniutko wkladamy do tunczyka
selera tez kroimy i dokladamy do tunczyka, wszystko dokladnie mieszamy, dodajemy majonez (ja daje dosc malo) mieszamy doprawiamy sola i pieprzem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Oaza - miejsce spotkania i dialogu religii i kultur Strona Główna -> Kuchnia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin